sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Principalele zone de localizare a celulitei



Celulita se poate localiza in orice regiune a corpului in care exista tesut adipos subcutanat. Totusi, exista unele regiuni mai susceptibile cum sunt: regiunea anterioara si exterioara a coapsei, regiunea posterioara a coapsei si regiunile fesiere. Cand in aceste regiuni se depune excesiv tesut adipos, la femeile supraponderale sau obeze, soldurile devin deformate si imbraca aspectul denumit plastic “in pantaloni de calaret”.

Celulita mai poate fi prezenta la nivelul sanilor, la nivelul partii superioare a bratelor si al partii inferioare a abdomenului. Interesant este ca regiunile afectate corespund cu dispozitia de tip ginoid (de tip feminin) a tesutului adipos, care se afla sub influenta hormonilor sexuali feminini. Aproape toate femeile prezinta tesut adipos in aceste regiuni in mod normal si, majoritatea dezvolta si celulita in diferite grade.

Desi celulita poate aparea in orice regiune in care se depune tesut adipos in exces, supraponderea sau obezitatea nu reprezinta o caracteristica necesara pentru aparitia ei. O mare parte dintre femeile zvelte au celulita iar cresterea in greutate poate doar sa accentueze aspectul acesteia. In consecinta, este foarte importanta mentinerea in limite normale a greutatii corporale iar scaderea excesiva in greutate nu va rezolva problema celulitei.

Exista o regiune cu probleme aparte: regiunea fesiera sau gluteala. In aceasta zona este de obicei prezenta celulita intr-un stadiu incipient, in care este vizibila doar daca prindem un pliu cutanat intre 2 degete. Din acest stadiu, celulita se poate accentua rapid daca purtam imbracaminte prea stramta sau lenjerie cu elastic in jurul feselor. Unele studii, inca modeste, au aratat ca acest tip de imbracaminte ingreuneaza circulatia sanguina si drenajul limfatic de la nivel subcutanat si astfel inrautatesc aspectul celulitei in regiunea fesiera.